Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Prohlášení COMECE k diskusi Evropského parlamentu o možném zrušení práv na potrat Nejvyšším soudem USA

Zdroj:Česká biskupská konferenceČeská biskupská konference
Rubrika: Hlavní zprávy,Vatikán a zahraničí
Datum publikace8. 6. 2022, 14.31

Přinášíme prohlášení generálního tajemníka COMECE k diskusi Evropského parlamentu na téma "Globální hrozby pro práva na potrat: možné zrušení potratových práv v USA Nejvyšším soudem".

image:Image 13/source/orig/12582_guillaume-perigois-0NRkVddA2fw-unsplash.jpg

S ohledem na diskusi, která je  na dnešní den naplánována v Evropském parlamentu  pod názvem "Globální hrozby pro práva na potrat: možné zrušení práv na potrat v USA Nejvyšším soudem", vydal generální tajemník COMECE, P. Manuel Barrios Prieto, následující prohlášení:

S překvapením zjišťujeme, že Evropský parlament bude jednat o dopadu uniklého návrhu stanoviska Nejvyššího soudu USA týkajícího se potratů. Jedná se o nepřijatelný zásah do demokratických jurisdikčních rozhodnutí suverénního státu - země, která navíc není členským státem EU. Přijetím usnesení Evropského parlamentu, které takový zásah schvaluje, se tato instituce pouze diskredituje.

V této souvislosti bychom chtěli opět uvést, že z právního hlediska neexistuje žádné uznané právo na potrat v evropském ani mezinárodním právu. Proto žádný stát nemůže být povinen legalizovat potraty, usnadňovat je nebo být nápomocen při jejich provádění.

EU by měla respektovat legislativní pravomoci svých členských států a zásadu svěřených pravomocí, podle níž Unie smí jednat pouze v mezích pravomocí, které jí byly svěřeny členskými státy ve Smlouvách k dosažení cílů v nich stanovených (čl. 5 odst. 2 Smlouvy o Evropské unii). Jak se vyjádřil Stálý výbor COMECE ve svém prohlášení z února 2022, pokus o zavedení domnělého práva na potrat do Listiny základních práv Evropské unie by byl zákonem "postrádajícím etický základ a předurčeným k tomu být příčinou ustavičných konfliktů mezi občany EU".

S velkým znepokojením a politováním rovněž zaznamenáváme popření základního práva na výhradu svědomí, které je vyzařováním svobody svědomí, jak je stanovena v čl. 10 odst. 1 Listiny základních práv Evropské unie a uznána Výborem OSN pro lidská práva (věc Jeong a další proti Korejské republice 1, 27. dubna 2011). Jsme znepokojeni tím, že právo zdravotnických zařízení odmítnout poskytnutí určitých služeb, včetně potratů, je oslabeno nebo dokonce upíráno. Jak uvádí Parlamentní shromáždění Rady Evropy ve své rezoluci č. 1763 (2010) o právu na výhradu svědomí při poskytování zákonné zdravotní péče, „žádná osoba, nemocnice nebo instituce nesmí být žádným způsobem nucena, činěna odpovědnou nebo diskriminována z důvodu odmítnutí provedení, přijetí, asistence nebo podrobení se potratu, provedení lidského přerušení těhotenství (...) nebo jakéhokoli úkonu, který by mohl způsobit smrt lidského plodu nebo embrya, a to z jakéhokoli důvodu".

Jak zdůraznil Stálý výbor COMECE: "Jsme si vědomi tragičnosti a složitosti situací, v nichž se matky uvažující o potratu nacházejí. Péče o ženy, které se kvůli svému těhotenství ocitly v obtížné nebo konfliktní situaci, je ústřední součástí diakonické služby církve a musí být také povinností vykonávanou naší společností. Ženy v tísni by neměly zůstat osamoceny a nesmí být ignorováno ani právo na život nenarozeného dítěte. Oběma se musí dostat veškeré potřebné pomoci a podpory."

Přeložila: Terezie Kvapilíková

Focusy

Život z víry

Mohlo by vás zajímat

image:Image Kdo jsem já, abych vedl
Kdo jsem já, abych vedl David Novák
Cena: 296 Kč
image:Image Jak zabít Ježíše?
Jak zabít Ježíše? Phillippe Lefebvre
Cena: 207 Kč